Search
Generic filters
Search
Generic filters

Getest: Beste Wasmachine van 2020.

Een schone was in elke prijsklasse.

We hebben 150 wasmachines getest; voorladers, bovenladers en compacte wasmachines. Naar welke soort wasmachine ben jij op zoek? 

Wasmachines – als beste getest.

Zelfs de beste wasmachines hebben moeite met het uitspoelen van wasmiddel en laten restjes achter op je schone was. Dit komt omdat fabrikanten het waterverbruik willen beperken.

Als winnaar in de test staat in de lijst de LG FH495BDS2 met een totaalcijfer van 7,3. De LG scoort hoog in zowel wassen als centrifugeren. Onder een ‘goede aankoop’ vinden we drie modellen van Samsung, De Samsung WW80J5426DW, Samsung WW80J5426EW en Samsung WW80J5426FW. Deze spoelen iets minder goed in vergelijking met de testwinnaar, maar kosten ongeveer de helft van de LG-machine die als winnaar uit de bus komt.

De zogenaamde wasmachines met een bovenlader krijgen over het algemeen niet zulke hoge cijfers. De beste uit onze test is de AEG L6TDN641G en scoort het rapportcijfer 6,2. Deze machine doet het naar behoren als het gaat om wassen en centrifugeren, maar scoort minder goed als het gaat om spoelen en de totale wasduur.

Ook de compacte machines, die meer geschikt zijn wanneer je op zoek bent naar een kleinere wasmachine, krijgen minder goede, lagere cijfers in vergelijking met de traditionele wasmachine. Dat is vaak een iets grotere variant, met een deur aan de voorkant. Whirlpool FWSG71283W scoort het beste met een 6,3 als beoordeling. Deze wast ook goed, maar spoelt toch wat minder goed volgens ons testpanel.

Veel machines uit onze test behalen goede cijfers als het gaat om schoon wassen. Vlekken verdwijnen bij zowel katoen als synthetisch materiaal. Maar de wasmachines presteren vaak onvoldoende als het gaat om (na)spoelen. Van alle wasmachines is er eigenlijk geen machine die een hoger cijfer behaalt dan een 5,0 voor het spoelen. De slechtste spoelers zijn toch echt de bovenladers. Een goot deel van de wasmachines met bovenladers uit onze testreeks haalt een lage beoordeling.

De reden dat wasmachines slecht spoelen is dat fabrikanten het waterverbruik laag willen houden en ervoor willen zorgen dat de wasmachine een groen milieulabel krijgt. De consequentie van onze goede intentie om aan het milieu te denken is echter dat de kwaliteit van de was erop achteruit gaat. 

Een oplossing om de kwaliteit van de was naar een hoger niveau te tillen en waar steeds meer fabrikanten gebruik van maken, is ervoor zorgen dat de extra spoelfunctie tot de standaard behoort. 

Op veel machines zit een knop voor extra spoelen die je in kunt drukken en activeren. Maar op de machines waar het extra spoelen als standaard is geïntegreerd, is deze functie al voorgeselecteerd. Dus je kunt erop klikken als je geen gebruik wilt maken van extra spoelen. Wanneer we de testen uitvoeren, doen we dit met de standaardinstellingen die de wasmachines hebben. Als de extra spoelknop is geactiveerd, testen we de machine op die manier. Het resultaat laat wel zien dat als de spoelfunctie beter werkt, het waterverbruik ook gelijk hoger zal zijn. Dit geldt voor vrijwel alle machines met een goede spoelfunctie.

– Waterverbruik en duurzaamheid kreeg in Nederland een paar jaar geleden veel minder aandacht. De laatste jaren is hier veel verandering in gekomen en zijn consumenten er bewuster mee bezig om hun was duurzaam te laten draaien. Als koper moet je je er dus van bewust zijn dat de extra spoelfunctie meer water zal verbruiken.

Bij de meeste wasmachines werkt de centrifugefunctie goed. De machines centrifugeren met hogere snelheden bij het wassen van katoen. Katoen vereist over het algemeen meer centrifugering om het wasgoed goed te laten drogen. Hoe snel de machine precies de katoenwas centrifugeert, maakt niet echt uit. Zolang het toerental maar minimaal 1.200 rpm kan bereiken. Bij een toerental boven 1200 rpm zijn het eerder het ontwerp van de trommel, de software van de wasmachine of andere factoren die het resultaat beïnvloeden.

Veel wasmachines hebben erg veel tijd nodig om te wassen. Vooral bij de katoenwas is dit het geval. Wastijden van drie en een half uur voor een grote katoenwas zijn hierbij geen uitzondering. De lange wastijd komt doordat het wasgoed een lange tijd doorweekt is om zodoende het energieverbruik laag te houden. Bovendien moet katoen langer in water weken om schoon te worden in tegenstelling tot bijvoorbeeld synthetische was. 

– Een wasmachine kan snel, goed of energiezuinig wassen. Een combinatie van deze drie wordt echter lastig. Volgens ons testteam moet je kiezen voor snel en goed wassen of goed en energiezuinig wassen.

Een (te) hoog geluidsniveau is ook iets waar veel wasmachines problemen mee hebben. Met name tijdens het centrifugeren. Als de wasmachine in of naast een kamer staat waar je vaak bent, is het te adviseren geen wasmachine te kiezen die erg luid is en een lange wastijd heeft. 

Als het gaat om het gebruiksgemak, hebben we gekeken hoe gemakkelijk het is om de wasmachine te vullen en te legen. Ook hebben we gekeken hoe eenvoudig het is om tekst en symbolen op het paneel te begrijpen. En verder of het niet te gecompliceerd is om de wasmiddel compartimenten en andere delen van de wasmachine schoon te maken. Het verschil in gebruiksgemak tussen de verschillende wasmachines is groot. Vooral de moeilijke teksten en symbolen op het paneel zijn soms een probleem. Sommige wasmachines zijn ook moeilijk te onderhouden, bijvoorbeeld wanneer het lastig is om bij de filter te komen en de pomp te legen.

We houden onze wasmachinetesten regelmatig bij en doen geregeld updates om ervoor te zorgen dat de informatie actueel en betrouwbaar blijft. 

– We passen ook regelmatig onze testen aan om de veranderende gewoonten van de consument te weerspiegelen. Maar ook om te voorkomen dat wasmachinefabrikanten hun modellen aanpassen om net goed te presteren op precies die aspecten waar we in onze testen aandacht voor hebben.

De beste manier om onze testinformatie in je eigen voordeel te gebruiken is om na te gaan wat voor jou belangrijk is bij het kiezen van een wasmachine. Is het spoelen extra belangrijk voor je of hecht je er meer waarde aan dat de wasmachine stil en geluidloos is? Na het bepalen van je grootste wensen adviseren we om een prijsklasse te kiezen die bij jou past. Vervolgens kies je de beste wasmachine uit die prijsklasse. We hebben niet de mogelijkheid gehad om alle wasmachines die in de winkels verkocht worden, te testen. Er zijn namelijk enorm veel modellen en varianten. En dus hebben we een selectie moeten maken. We kunnen daarom enkel ervaringen en resultaten delen van de machines die wij zelf hebben getest.

Als de machine waar je je zinnen op hebt gezet niet in de winkel verkrijgbaar is kun je in de winkel altijd navragen of ze dat model aan hun assortiment zouden kunnen toevoegen. Maar tegenwoordig kan je makkelijk een wasmachine online kopen. We raden wel altijd aan om dit bij een betrouwbare webwinkel te doen.

– Wasmachines kun je perfect online kopen. Het is snel, gemakkelijk. Bovendien kan de wasmachine voor ongeveer 50 euro extra worden bezorgd, geïnstalleerd en wordt je oude wasmachine meegenomen door de leverancier. Er zijn soms ook acties waar levering en installatie al bij de prijs zit inbegrepen.

Misleidende energielabels

Vanuit de wetgeving zijn wasmachinefabrikanten verplicht om energielabels en verbruik met de consument te communiceren. Op zich een goed streven om mensen meer milieubewust te maken. Maar als we kijken naar de resultaten van onze testen krijgen we een heel ander beeld. Een wasmachine met het hoogste energielabel krijgt niet per definitie een hogere waardering voor energieverbruik. Zo krijgt de machine van Gorenje, die het energielabel A+++ heeft, in onze test slechts een drie voor het energieverbruik. Terwijl Hoovers, die enkel het energielabel A+ heeft, een beter cijfer krijgt. Namelijk een 5,0.

Hoe kan het zo verschillen? 

De reden volgens ons testteam is dat de metingen over het algemeen alleen gebaseerd zijn op de energie-efficiëntie van bepaalde wasprogramma’s. In de gebruiksaanwijzing van de wasmachines staat beschreven hoe je de wasmachine in moet stellen om de energiemeting zo gunstig mogelijk te laten lijken.

– In de handleiding wordt beschreven hoe je zo gunstig mogelijk en duurzaam kunt wassen. Dit is gebaseerd op hoe deze milieukeuringen worden uitgevoerd. Maar dit geeft niet aan hoe de wasmachine in werkelijkheid wordt gebruikt, omdat consumenten vaak de speciale instellingen niet gebruiken. Wanneer Iconov testen uitvoert, gebruiken we de programma’s die consumenten echt gebruiken. Dit om de test zo realistisch mogelijk te maken.

– Het is vreemd dat energielabels worden gegeven op basis van wasprogramma’s die in de praktijk (lees; een drukke familie met drie jonge kinderen) nauwelijks worden gebruikt. Een energiebewuste consument had dan wellicht een andere keuze overwogen en liever een andere wasmachine gekocht. Eentje die in de praktijk minder energie verbruikt.

Het geven van energie labels wordt op een gestandaardiseerde manier gedaan. De basis van de keuring is vaak bepaalde aspecten die worden getest, maar dit is niet per definitie de weerspiegeling van de wasgewoonten die de gemiddelde Nederlander heeft. Vaak is het ook zo dat een wasprogramma een milieukeuring ontvangt, maar dat deze niet voor de gehele wasmachine geldt. Want sommige wasprogramma’s verbruiken meer en sommige verbruiken minder energie. Het is uiteindelijk aan de fabrikant hoe dit te communiceren met de consument. Daarom is het belangrijk dat Iconov dit soort testen doet op basis van eigen metingen en het kritisch onder ogen komen van milieulabels die we makkelijk voor zoete koek aannemen. De consument verdient transparantie en heldere informatie als zij een duurzame wasmachine aan wilt schaffen.

Tip: Denk hieraan voordat je een wasmachine aanschaft:  

  • Wascapaciteit. In reclames worden grote wasmachines vaak aangeprezen als iets positiefs, maar in de praktijk hebben maar weinig mensen een wascapaciteit van 12 kilo nodig. Koop geen wasmachine met een grotere capaciteit dan je nodig hebt. 6 kilo is meestal ruim voldoende. 
  • Wastijd. De wastijd kan lang zijn. Som wel meer dan 4 uur. Als je gebruik maakt van een snel wasprogramma kost dit vaak meer energie. Daarom is het ook slechter voor zowel het milieu als voor de portemonnee.
  • Centrifuge. De meeste wasmachines centrifugeren goed. De exacte snelheid van de centrifuge maakt niet echt uit, zolang deze maar boven de 1200 toeren komt.
  • Spoelen. De meeste machines spoelen onvoldoende en laten daardoor wasmiddel achter op je kleding. Dit hebben we vooral gemerkt bij bovenladers. Extra spoelen zorgt voor een hoger waterverbruik en is minder duurzaam, maar zorgt wel vaak voor een schonere was.
  • Geluid. Veel wasmachines maken veel geluid, met name tijdens het centrifugeren. Het is aan te raden een stillere wasmachine aan te schaffen wanneer je bijvoorbeeld klein woont of vaak dicht in de buurt van de wasmachine verblijft. Sommige mensen hebben hun wasmachine bijvoorbeeld in de keuken. Dat kan best een impact hebben als je gezellig zit te praten terwijl je aan de keukentafel zit.
  • Online-verbinding. Veel machines kunnen op het internetnetwerk worden aangesloten en op afstand worden bediend. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een mededeling krijgen wanneer het wasgoed klaar is. In onze mening is het voordeel van deze opties beperkt, aangezien je alsnog het wasgoed in de wasmachine moet stoppen en deze eruit moet halen wanneer de was klaar is. 
  • Zelfdosering. We zien vaker wasmachines die automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel meten. Dit komt steeds vaker voor. Eerder was dit enkel voorbehouden bij de duurdere modellen maar nu zijn er steeds meer wasmachines met deze functie.
  • Aankooptips. Wasmachines kun je prima online kopen. Soms kun je zelfs de wasmachine gratis thuis bezorgd krijgen, inclusief installatie. Bovendien kun je je oude wasmachine weer meegegeven aan de bezorger. Sommige winkeliers vragen hier een vergoeding voor.

Zo testen we wasmachines: 

Wanneer we de kwaliteit van het wassen testen, doen we dit zoals gewoonlijk grondig. Niets wordt aan het toeval overgelaten.

De wasmachines die worden getest worden op de testlocatie geplaatst in afgesloten ruimtes met gecontroleerde temperatuur en vochtigheid. Externe factoren mogen het resultaat niet beïnvloeden. Om de waskwaliteit te testen, gebruiken we lappen stof van zowel katoen als ook van synthetisch materiaal. Hier maken we zelf vlekken op, die veel in het huishouden voorkomen. We testen dus niet met zomaar wat vuile was. 

– Het uitsmeren van wat banaan over de stof werkt niet. Het is moeilijk consequent te testen met bijvoorbeeld een banaan. Als we bij de ene wasmachine een rijpe banaan gebruiken en bij de ander niet, dan kan dat het testresultaat beïnvloeden. Alle vlekken moeten hetzelfde zijn om de wasmachines echt te kunnen vergelijken.

De vlekken die we maken voor de wasmachine beoordelingstest zijn speciaal ontworpen om te kunnen meten hoe een vlek mechanisch en technisch verwijderd wordt. Het belangrijkste onderdeel van de wasmachine blijft tenslotte het verwijderen van vlekken.

We testen het wasvermogen wanneer de wasmachine helemaal vol of halfvol is. We gebruiken hierbij echte kledingstukken zoals spijkerbroeken, lakens en kussenslopen. Alles om een zo werkelijk mogelijk beeld van de realiteit te geven. 

Na het wassen worden de vlekken geanalyseerd met een spectrometer (spectroscoop), waarmee we meten hoeveel er nog over is van de vlek. Om te meten hoe goed de wasmachines spoelen, meten we de hoeveelheid wasmiddel in het spoelwater en de hoeveelheid vocht die in het kledingstuk achterblijft na het centrifugeren.

Zelfs het energieverbruik meten we zelf. Zoals we eerder hebben geschreven kunnen we helaas de informatie van de fabrikant niet volledig vertrouwen. De reden hiervoor is dat fabrikanten speciale instellingen gebruiken die uitsluitend zijn ontworpen om zo min mogelijk energie te verbruiken. Niet om het wasgoed schoon te krijgen. We meten het energieverbruik van de programma’s die de consument daadwerkelijk gebruikt.

Het geluidsniveau wordt zowel gemeten aan de hand van decibelmeters als door een panel van proefpersonen, aangezien geluiden op hetzelfde geluidsniveau door mensen op verschillende niveaus als vervelend kunnen worden ervaren. Ook de gebruiksvriendelijkheid wordt beoordeeld aan de hand van een testpanel.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Deel je commentaar en laat ons weten wat je vindt.x
()
x
Iconov
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0